Asigurarea de Malpraxis

Domas Insurance - Broker de Asigurare

Asigurarea de malpraxis

Asigurarea de raspundere civila profesionala

Asigurarea de Malpraxis este obligatorie pentru cadrele medicale din Romania care isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar public sau privat.

Malpraxisul medical este, conform legislatiei, acea eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

Legislatia dispune ca personalul medical care acorda asistenta, in sistemul public si/sau privat, intr-o locatie cu destinatie speciala pentru asistenta medicala, precum si atunci cand aceasta se acorda in afara acelei locatii, ca urmare a unei cereri exprese din partea persoanei sau persoanelor care necesita asistenta ori a unui tert care solicita asistenta pentru o persoana sau mai multe care, din motive independente de vointa lor nu pot apela ele insele la aceasta asistenta, va incheia o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical.

La angajare personalul medical este obligat sa prezinte o copie a asigurarii de malpraxis.

Prin personal medical se intelege medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale. Acestia sunt obligati sa aiba incheiata o polita de asigurare in caz de eroare profesionala pe toata perioada exercitarii profesiei medicale.

Comandă telefonic

Vrei să comanzi telefonic?

Despagubirile in cazurile de malpraxis se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlul de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei pagubite prin aplicarea unei asistente neadecvate, precum si despagubirile cauzate de neacordarea asistentei medicale, desi starea persoanei care a solicitat sau pentru care s-a solicitat impunea interventia medicala.

Majoritate asiguratorilor ofera posibilitatea incheierii unei polite de asigurare in caz de malpraxis.Aceasta difera in functie de specialitatea medicului si prima de asigurare pe care acesta doreste sa o plateasca asiguratorului, in baza acestei sume se calculeaza suma maxima care se plateste in caz de daune.

Daca un pacient este victima unei erori medicale produse de un medic - a unui act de malpraxis -, acesta poate apela la instanta pentru a obtine despagubiri morale. In urma unei anchete daca se dovedeste ca a fost din culpa medicala, se vor stabili daunele iar asiguratorul este obligat sa plateasca suma stabilita ca dauna. Politele actuale de malpraxis asigura si costurile anumitor tratamente de care pacientul ar avea nevoie ca urmare a erorii medicale.

Asigurarea de raspundere civila in cazurile de malpraxis este un contract care se incheie obligatoriu intre personalul medical si asigurator in care asiguratorul se obliga sa plateasca prejudiciile produse in caz de malpraxis pagubitilor, in schimbul unei prime de asigurare de la titularul asigurarii de malpraxis.

Partenerii noștri