Asigurări RCA

Domas Insurance - Broker de Asigurare

Despre RCA

Asigurarea RCA - Raspundere Civila Auto

Raspunderea Civila Auto este o forma de limitare a raspunderii in cazul incidentelor auto prin incheierea unei polite de asigurare cu un asigurator care preia raspunderea acoperirii daunelor provocate de persoana asigurata unei terte parti.

Asigurarea RCA

Intrucat in Romania aceasta asigurare este obligatorie prin lege, ea este de foarte multe ori asimilata de catre soferi cu o taxa.

Asigurarea RCA nu este o taxa, ci este un contract de asigurare incheiat intre proprietarul vehiculului si o companie de asigurari autorizata de catre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).

La ora actuala exista 9 societati de asigurare-reasigurare autorizate de ASF.

Indiferent de societatea de asigurare aleasa de catre prorietarul unui vehicul din Romania, polita de asigurare este incheiata printr-o terta parte numita Broker de Asigurari.

Asigurarea de Accident

RCA sau CASCO

Polita de asigurare obligatorie RCA nu inlocuieste polita de asigurare facultativa CASCO. In timp ce prederile contractului de asigurare CASCO se aplica proprietarului vehiculului, indiferent de vinovatia sa nevinovatia acestuia in producerea accidentului, prevederile politei de asigurare RCA pot fi aplicate proprietarului vehiculului numai in cazul nevinovatiei acestuia.

Beneficiile RCA

Pentru a preveni situatiile in care, in cazul unui accident rutier, partea implicata care nu este in cuulpa, detine un vehicul cu valoare ridicata, pe care soferul culpabil pentru producerea accidentului nu isi poate permite financiar valoarea reparatiilor daunelor aduce vehiculului mai scump, s-a introdus obligativitatea incheierii unei polite de asigurare RCA pentru toti proprietarii de vehicule care circula pe drumurile publice din Romania.

Pe ansamblu, prezenta unei polite de asigurare RCA, este benefica atat celui pagubit pentru ca are o sursa de finantare pentru repararea daunei produse, dar si pentru cel vinovat intrucat il protejeaza de raspunderea civila pentru despagubirea daunelor produse celui pagubit.

RCA permanent sau RCA temporar

In functie de starea inmatricularii vehiculului, pot exista doua forme de contracte de asiguarre RCA.

Daca vehiculul este inmatriculat, contractul de asigurare este permanent (valabil pentru 6 sau 12 luni) si este incheiat cu proprietarul vehiculului.

Daca vehiculul este in curs de inmatriculare, contractul de asigurare RCA se incheie folosind datele de la rubrica "cumparator" din cadrul fisei de inmatriculare, iar termenul de valabilitate este de 30 de zile.

Asigurarea Auto RCA
Obligativitatea politei de asigurare RCA

Obligativitatea incheierii unei polite de asigurare RCA, de catre orice proprietar al unui vehicul din Romania, este impusa prin lege. Incalcarea acestei prevederi legale atrage dupa sine raspunderea civila si penala a celui care o incalca.

Existenta unei polite de asigurare RCA valide poate fi verificata pe website-ul www.asfromania.ro.

Existenta unei polite de asigurare RCA este obligatorie pentru toate vehiculele care circula pe drumurile publice din Romania. Aceasta inseamna ca, in cazul neutilizarii unui vehicul, nu este obligatorie incheierea unei astfel de polite RCA.

Comanda RCA

  • Ne trimiți o cerere pentru RCA la comenzi@domas.ro
  • Compari tarifele rezultate si alegi cea mai buna varianta pentru tine
  • Unul dintre operatorii nostri te va contacta pentru confirmarea politei alese
  • In 24 de ore polita este livrata gratuit la adresa dorita
 
Doriti sa va contactam noi?
 

Costul politei RCA

Piata asigurarilor este in continua miscare, numarul in continua crestere de firme care activeaza pe aceasta piata conducand catre procese din ce in ce mai simplificate, de multe ori automatizate, de incheiere a unei polite de asigurare RCA, dar si catre preturi din ce in ce mai competitive.

Costul unei polite de asigurare RCA este rezultat in urma unui calcul laborios si este influentat de foarte multi factori. Dintre cei mai importanti factori care afecteaza costul unei polite RA, amintim:

  • Istoricul de accidente al soferului.
  • Varsta proprietarului masinii.
  • Tipul si capacitatea cilindrica a masinii.
  • Societarea de asigurare aleasa.
  • Perioada de valabilitate.
  • Istoricul asiguratului.

Gasiti, mai jos, explicatii pentru fiecare dintre factorii enumerati mai sus, referitoare la modul in care acestea influenteaza costul RCA.
Cel mai important dintre acestia este istoricul de accidente, pus in practica prin intermediul sistemului Bonus - Malus. Istoricul de accidente al soferului este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza costul unei polite de asigurare RCA intrucat poate injumatati costul politei sau il poate dubla, in functie de clasa Bonus-Malus.

Istoricul de accidente poate fi verificat pe website-ul www.asfromania.ro.

oferta principalilor asiguratori pentru rca
în 2 minute!

Cere o ofertă

Costul asigurarii RCA

Dintre cei mai importanti factori care pot creste sau micsora costul unei polite RCA, amintim urmatorii:

  • Istoricul de accidente - in functie de numarul accidentelor provocate, dar si de valoarea daqunelor produse, se stabileste un coeficient Bonus - Malus pentru fiecare vehicul si proprietar de vehicul. Acest coeficient scade sau creste valoarea politei, de la reducere de 50%, la clasa B14, pana la majorare de 100%, in cazul coeficientului M8. Clasa Bonus - Malus este stabilita automat si este aplicabila atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.
  • Varsta proprietarului masinii - varsta este considerata un factor care influenteaza stilul de condus si, implicit, predispozitia spre a produce accidente sau nu. Astfel, persoanele mai tinere de 30 de ani sunt considerate mai predispuse spre a produce accidente, spre urmare, vor avea un cost mai crescut al politei RCA, pe cand persoanele mai in varsta de 30 de ani sunt considerate mai “ponderate” si, deci mai putin predispuse spre a produce accidente, beneficiind, din aceasta perspectiva de un cost mai redus al politei RCA.
  • Tipul si capacitatea cilindrica a masinii - in functie de puterea motorului, dar si de dotarile vehiculului, costul poate creste pentru masinile mai puternice sau scadea pentru cele dotate cu sisteme performate de prevenire a accidentelor.
  • Societarea de asigurare aleasa - societatile de asigurare prcatica costuri diferite ale politei RCA, in general, cele mari si consacrate avand costuri mai ridicate decat altele. In functie de asiguratorul ales, dar si de brokerul de asigurare utilizat pentru intermedierea tranzactiei, costul unei polite RCA poate varia in marje semnificative de pret.
  • Perioada de valabilitate - politele se pot incheia pe diverse perioade de timp de maximum 12 luni. Cu cat perioada pentru care se incheie polita de asigurare RCA este mai mare, cu atat costul acesteia poate sa scada. Raducerile nu sunt semnificative, dar, in cazul flotelor auto, cand se incheie polite pentru un numar mare de masini, aceasta diferenta poate deveni substantiala.
  • Istoricul asiguratului - in functie de numarul si valoarea politelor de asigurare incheiate de-a lungul timpului de catre persoana care doreste incheierea unei polite de asigurare RCA cu un asigurator, acesta din urma, poate oferi reduceri de pret, care, in cazul asiguratorilor mari, consacrati, pot fi semnificative.

Sistemul Bonus - Malus

Unul dintre factorii importanti care influenteaza costul politelor de asigurare RCA este coeficientul Bonus - Malus. Acest sistem a fost introdus in anul 2010 pentru persoanele fizice, detinatoare de vehicule inmatriculate in Romania, ulterior, in anul 2012 fiind introdus si pentru persoanele juridice.

Acest sistem tine cont de istoricul accidentelor produse din vina persoanei asigurate si este compus din 14 clase de coeficienti Bonus si 8 coeficienti Malus.
Fiecare coeficient Bonus, de la 1 la 14, aduce o reducere valorii totale a politei de asigurare RCA, clasa B0 fiind neutra, nealterand in niciun fel costul politei. Similar, fiecare coeficient Malus, de la 1 la 8 aduce o majorare procentuala a valorii politei, aceasta ajungand pana la dublare la clasa M8.
Astfel, reducerile aferente claselor de Bonus sunt: B0 - 0%; B1 - 5%; B2 - 10%; B3 - 14%; B4 - 18%; B5 - 22%; B6 - 26%; B7 - 29%; B8 - 32%; B9 - 35%; B10 - 38%; B11 - 41%; B12 - 44%; B13 - 47%; B14 - 50%.
Majorarile valorii politei RCA aduse de coeficientii Malus sunt dupa cum urmeaza: M1 - 5%; M2 - 10%; M3 - 20%; M4 - 30%; M5 - 45%; M6 - 60%; M7 - 80%; M8 - 100%.

Clasele Bonus - Malus sunt calculate automat de catre softurile de emitere a politelor de asigurare ale asiguratorilor, iar acestia nu pot interveni in niciun fel asupra lor.
Acesti coeficienti sunt asociati unei perechi formate din codului unuic de identificare a persoanei, CNP in cazul persoanelor fizice sau CUI in cazul persoanelor juridice, si codului VIN unic fiecarui vehicul.
Astfel se asigura faptul ca fiecare vehicul are propriul coeficient Bonus - Malus.

Clase Bonus-Malus RCA

Partenerii noștri